Eén van de vele satellietopnamen waarop 's nachts de lichthinder van de steden goed te zien is
Foto: NASA / ESA

Dat we te veel artificieel licht gebruiken is duidelijk, maar waar zijn de probleemgebieden en in welke gebieden dienen we maatregelen te treffen tegen lichtvervuiling? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een composietfoto gemaakt van de Aarde bij nacht en je ziet meteen waar de probleemgebieden liggen.

Compositiefoto aarde bij nacht 

Wat meteen opvalt is Europa, de Oostkust van de Verenigde Staten, China, Japan en India. Laten we alles even van dichterbij bekijken en we zoomen wat in op Europa. Deze maal geen composietfoto maar een ingekleurde foto volgens de lichtintensiteit. Hoe roder de kleur hoe slechter de vervuiling. De zwarte kleur geeft een uitstekende hemel aan.

 pollution_europe_L.jpg

Met een beetje aardrijkskunde herken je de grote Steden Londen, Parijs, en andere hoofdsteden. België en Nederland zijn volledig ondergedompeld in de rode, sterk vervuilde kleur. Enkel de Ardennen kan genieten van een betere hemel. Even nog wat meer inzoomen op de lage landen:

pollution_belgium_L.jpg

Als we geen maatregelen treffen zal de kleur verder roder blijven worden en zien we straks nog minder sterren aan onze hemel, laten we er dan ook iets aan doen en laten we de Melkweg terug aan onze hemel verschijnen en laten we de kleur op de kaart verbleken! 

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken