In dit artikel wordt de volledige bouw van het dubbelarmig volgplankje besproken. Voor je echter begint met de bouw moet je op de hoogte zijn van de werking en het gebruik van het volgplankje.

 • Omschrijving

De scotch mount (of oneerbaar ook het volgplankje genoemd) is een eenvoudig te maken montering (=mount) dat gebruikt wordt in astrofotografie. Het basisprincipe van de scotch mount is het roteren van de camera rond de poolas, dit veel nauwkeuriger dan het eenarmig volgplankje. De maximale belichtingstijd wordt hierdoor verlengd naar een theoretische waarde van langer dan een half uur.

 • Principewerking

Zoals voorheen al vermeld, is de nauwkeurigheid van de scotch mount veel beter dan die van het gewone enkelarmige volgplankje. In dit artikel plaatsen we een beschrijving voor het maken van een door de hand aangedreven dubbelarmig volgplankje. Deze is echter weer wat moeilijker te maken, maar de maximale belichtingstijd gaat er zeer op vooruit.

 • Benodigdheden
 • - basisplank: 420 x 250 mm
  - aandrijfarm: 380 x 100 mm
  - camera-arm: 210 x 250 mm (hieruit wordt een stuk gezaagd van 160.9 x 105 mm; zie figuur 2)
  - plankje: 40 x 100 mm
  - plankje: 40 x 145 mm
  - 4 scharnieren
  - een M6 (binnendiameter=6 mm) bout, M12 bout
  - een M6 dopmoer
  - 2 gladde metalen pennen van drie millimeter dik en 25 mm lengte
  - een eind M6 schroefdraad (+- 20 cm)
  - een lager van 22 mm doorsnede (bijvoorbeeld een skateboardlager)
  - balhoofd of balgewricht

Opmerking: voor de scotch mount gebruikt u best multiplex-hout (bv. 18 mm dik), deze is bestand tegen vochtigheid, kan tegen een stootje en staat stevig.

Opbouw

In de onderstaande handleiding vind je handige figuren op schaal die h马 nuttig zijn voor de opbouw van uw Scotch-Mount. De afmetingen in de onderstaande tekst zijn exact, probeer ze ook zo dicht mogelijk te benaderen. De volledige bouw van de Scotch Mount (exclusief balhoofd) kost zo'n ? 10 aan materialen. Het balhoofd zelf is afhankelijk van het type om en bij de ? 60, voor het balhoofd bestaan er ook alternatieven, deze kan je her en der op het internet verkrijgen.

Alle plankjes kunnen zeker uit een plaat van 500mm x 100mm gehaald worden. We beginnen met de basisplank van 420 x 250 mm te verzagen. Vervolgens tekenen we de plaats van de plankjes af op de basisplank volgens figuur 1. We brengen ook de locatie van de moerconstructie aan. Dit door het centrum van de cirkel van op de plank te tekenen. Als de plankjes van 40mm x 100mm en 40mm x 145mm uitgezaagd zijn kan je deze al vastschroeven op de basisplank, let hierbij wel op dat de schroeven volledig in het hout gedraaid zijn zodat de scharnieren er nog op passen zonder te "wiebelen", zorg er ook voor dat de schroeven niet in de weg zitten op de plaatsen waar je de scharnieren vastzet.


figuur 1

Hierna zagen we de camera-arm uit van 210 x 250mm. Hieruit zaag je een stuk van 160.9 x 105 mm volgens figuur 2. De camera-arm zal later over de aandrijfarm schuiven.


figuur 2

Daarna zagen we de aandrijfarm uit van 380 x 100mm waar we dan de locatie van de kogellager aftekenen op een afstand van 333.1mm vanaf de linkerzijde van de plank; dit volgens figuur 3.


figuur 3

Met behulp van een klokboor boren we een gat in de aandrijfarm van 5 mm diep, de klopboor dient een diameter net kleiner dan 22 mm te hebben waardoor de kogellager er goed in spant en vast zit; indien dit niet het geval zou zijn en de klokboor iets breder is kan je het uitvoeren door op 3 plaatsen naast het gat enkele schroeven in te draaien met een rondel die iets over de lager zit waardoor het geheel stevig vast zit, dit dan volgens onderstaande afbeelding.


Bevestiging kogellager in de aandrijfarm

Nu de aandrijfarm klaar is gaan we terug over naar de basisplank waar we met een klokboor onze cirkel uitboren, dit volledig door de plank. De diameter van het gat is afhankelijk van de groote van je moerconstructie. Hieronder geven we u twee methodes om de moerconstructie uit te voeren. De eerste constructie is een standaard die eenvoudig is uit te voeren, de tweede constructie is iets gevaarlijker om uit te voeren aangezien we de moerconstructie zullen lassen. De 2de methode is natuurlijk veel steviger maar je moet er niet aan beginnen als je niet kunt lassen.

1ste constructie:

We nemen een M6 moer waar we de randen iets van afvijlen zodat deze in een M12 moer kan gespannen worden. We boren met een fijne metaalboor een gaatje van 3mm in 2 tegenover elkaar liggende zijden in het midden van het vlak waar we 2 staafjes van 3 mm diameter aanbrengen, die staafjes lijmen we vast. Zorg er wel voor dat deze staafjes in elkaars verlengde moeten liggen! Mocht het een klein beetje afwijken is dit geen groot probleem. Nu de moerconstructie af is gaan we met een priem of bijtel een gleuf maken in de basisplank waar de staafjes in zullen liggen, maak deze dus ook niet te lang maar maak ze even breed als de moerconstructie. Hierna boren we met de klokboor een gat van 30mm breed en kunnen we de moerconstructie in de gleuf aanbrengen. Het vastzetten kan met metalen plaatjes over de draadstang aan te brengen en aan beide zijden vast te schroeven. Of je kan het met 2 schroeven en 2 rondellen ook vastzetten volgens onderstaande figuur.

2de constructie:

Bij deze constructie maken we gebruik van een lastoestel. We nemen een M12-moer waar we aan 2 tegenover elkaar liggende zijden een M6 aan vastlassen. Dit is secuur werk dus je moet overweg kunnen met het lassen. Wanneer beide M6-moertjes aan de M12-moer zijn gelast brengen we in het midden de iets afgevijlde M6-moer aan die we er in klemmen. We draaien dan in de aangelaste M6-moeren een kort staafje draadstang met een lengte van 1.5 cm. Nu dit is voltooid nemen we de basisplank waar we met een bijtel een gleuf maken waar de draadstangetjes in passen, maak deze niet te breed zodat ze niet kunnen verschuiven. Hierna boren we met de klokboor een gat van 40 mm breed en kunnen we de moerconstructie in de gleuf aanbrengen. Het vastzetten kan met metalen plaatjes over de draadstang aan te brengen en aan bijde zijden vast te schroeven of je kan met 2 schroeven en 2 rondellen ze ook vastzetten volgens onderstaande figuur.


Moerconstructie volgens tweede methode

Onze basisplank is nu volledig af en kunnen we de scharnieren aanbrengen op de Scotch Mount. Eerst bevestigen we de aandrijfarm op de basisplank, we laten natuurlijk wat plaats over voor het scharnier zelf. Ook vijlen we een klein stukje van de rand aan de linkeronderzijde van de aandrijfarm af zodat bij het draaien de aandrijfarm niet schuurt over de basisplank. Als de scharnieren bevestigd zijn controleren we of de kogellager rechtover de moerconstructie zit, indien dit goed is heb je alles correct bevestigd. Als er een kleine afwijking is zal je de scharnieren moeten losmaken en eerst de planken goedleggen en dan opnieuw vastzetten.

Nu bevestigen we de camera-arm aan de basisplank. Let er wel op dat de plank goed gemonteerd wordt, de scharnieren worden eerst op de camera-arm gemonteerd, dit op de onderkant van de plank. Hierna schroeven we de scharnieren vast op de bovenkant van het blokje. Ook hier controleer je best of de plank haaks is aangebracht.

We zagen een stuk draadstang af van ongeveer 150 mm die we door de moerconstructie draaien, we bevestigen dan op de top de dopmoer die goed in de kogellager rolt. Onderaan de Scotch Mount brengen we als laatste nog een handvat dat we zullen gebruiken om de plank omhoog te laten komen. Dit kan een cirkel zijn met een gradenverdeling van een x aantal seconden die je dan elke x aantal seconden een streepje verder draait. Of de simpelste en handigste manier: je gebruikt je uurwerk en draait met de wijzers mee op dezelfde positie van het uurwerk. De scotch mount is ervoor gemaakt dat je elke minuut een volledige draai naar rechts met het handvat moet maken.


Voorbeeld van
een balhoofd

Als laatste bevestig je het balhoofd op de camera-arm en de Scotch Mount is bijna klaar. Het balhoofd lijm je op de camera-arm of je gebruikt een speciale schroef die in het hout kan gedraaid worden waarop het balhoofd wordt gezet. Dit element wordt ook de "woodscrew" genoemd. Als er weinig plaats is voor het draaien van de camera op het balhoofd kan je het balhoofd op een plankje monteren zoals op onderstaande foto.

We moeten het geheel nog onder de juiste hoek plaatsen om de sterren goed te kunnen volgen. De hoek is afhankelijk van de breedtegraad waar je zich bevindt. Voor Brussel is dit dus 51,8?.
Ofwel bevestigen we de Scotch Mount op een statief(kop) ofwel maken we een stevige onderbouw om de Scotch Mount op te bevestigen.

Om het op een statiefkop te monteren moet er onderaan de Scotch Mount een speciale schroef voorzien worden waardoor je de Scotch Mount kunt vastzetten op de statiefkop. Deze speciale schroef kan je verkrijgen in de gespecialiseerde fotozaak.

Indien we het eenvoudig en goedkoop willen houden kunnen we een stevige onderbouw maken, je kan dan de Scotch Mount eenvoudig op een stevige tafel zetten en richten naar de poolster, het geheel staat dan relatief stevig. Je kan het ook klemmen tussen een bankschroef (zie foto bovenaan dit artikel) zodat het geheel zer stevig staat. Om dit te maken bevestigen we aan de onderzijde van de Scotch Mount 驮 of meerdere balkjes die aan het uiteinde een hoek hebben van bvb. 52?. Je kan de balkjes ook nog op een stevige plank vastschroeven zodat dit alles een stevig geheel vormt.


onderbouw van de Scotch Mount

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

2%

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

NASA verliest het contact met het Amerikaanse ruimteveer Columbia vijftien minuten voor de verwachte landing op het Kennedy Space Center in Florida. Op ruim zestig kilometer hoogte brak het ruimteveer in delen uiteen waarna brokstukken van het ruimteveer neerkwamen in de Amerikaanse staat Texas. De zeven astronauten aan boord van Columbia komen om het leven en voor het Amerikaanse bemande ruimtevaartprogramma is dit een zware tegenslag. De oorzaak van deze ramp ligt aan het losraken van een stuk isolatieschuim van de externe brandstoftank, 81,7 seconden na de lancering. Dit stuk schuim kwam met een harde klap tegen de voorrand van de vleugel waardoor belangrijke panelen van het hitteschild werden beschadigd.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken