Deze pagina afdrukken

Webcamfotografie

Geschreven door  Christophe Bogaert
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Iets vervorderde amateur werken meestal met (gemodificeerde) webcams om de Zon, Maan en planeten in hoge resolutie te fotograferen. Deze techniek vraagt meer oefening en materiaal, en is daarom niet ideaal om mee te beginnen.

Benodigdheden:

Eerst en vooral heeft men natuurlijk een webcam nodig. Niet elk type webcam is geschikt voor aan astrofotografie te doen, enkel diegenen die een (duurdere) CCD-chip hebben komen in aanmerking. De populairste types zijn de Philips Toucam Pro I en II, de Philips Vesta Pro. Sommige fotografen werken met gemodificeerde (omgebouwde) webcams, met koeling en een speciale chip.


De Philips Toucam Pro II webcam met bijbehorende adapter

Doordat een webcam een kleine chip heeft, is ook een grote brandpuntsafstand aan te raden. Eventueel kan men dit ook verkrijgen door een Barlow 4x of 5x tussen de telescoop en webcam te plaatsen. Ook de kwaliteit van de montering is zeer belangrijk. Ben gebruikt best een zo zwaar mogelijk montering, met een nauwkeurige volging en poolafstelling. Eventuele volgfouten zijn storend tijdens de nabewerking van de beelden, maar kan altijd verholpen worden met speciale software.

Een laatste vereiste is een computer, die men mee in het veld moet nemen. Aangezien webcams zelf geen geheugen moeten de gemaakte filmpjes direct op de computer worden opgeslagen (via een USB-kabel).

Werkwijze:

 De werkwijze is relatief eenvoudig: men maakt een filmpje van verschillende minuten van bijvoorbeeld de planeet Saturnus. Heel belangrijk is de openingsverhouding; deze moet f/20 of zelfs f/30 zijn, wil men het object voldoende groot fotograferen. Voor de men begint met opnemen moet men er wel op letten dat de camera 60 fps (frames per second, beeldjes per seconde) neemt en geen 30. Na deze opname slaat men het (AVI-)filmpje op beeld per beeld, om ze vervolgens allemaal te bekijken.


De maankrater Plato (links) en Jupiter met zijn maan Io (rechts), beide gemaakt met een Philips Toucam Pro
© Andreas Rodoschegg

De beste frames zijn diegene met die het scherpste zijn en het meeste detail hebben. Deze zijn waarschijnlijk genomen op momenten waarop de seeing het beste was. Zo kan men een verschrikkelijk slechte seeing hebben, maar toch korte momenten waarop de atmosfeer kalm is. De beste 50 (dit getal varieert enorm, dat kan van 5 tot zelfs 500 gaan) voegt men samen met speciale software. Dit 'stacken' kan bv gebeuren met het gratis programma registax (je kan dit programma vinden bij onze downloads). Eenmaal het beeld af is kan men het nog afwerken met software als Photoshop of Paint Shop Pro.

Gerelateerde items (op tag)