Kijker en montering voor planeten-, zon- en maanfotografie

Geschreven door Christophe Bogaert
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De meeste amateur-astronomen die in het bezit zijn van een camera willen wel eens proberen om aan astrofotografie te doen. Meestal beginnen ze met samenstanden van planeten, de schijngestalten van de Maan en andere opnames zonder telescoop. Wanneer men ook een telescoop heeft kan men de schijngestalten van Venus, wolkenbanden op Jupiter, de ringen van Saturnus en talloze maankraters op de gevoelige plaat (letterlijk of figuurlijk) vastleggen.

Telescoop

In principe kan men elke type telescoop gebruiken om de Zon, Maan en planeten te fotograferen, maar er zijn enkele kenmerken waar men best op let. Zo is het scheidend vermogen zeer belangrijk, hoe hoger dit vermogen hoe meer details. Het scheidend vermogen neemt toe met de diameter, dus Saturnus door een 20 cm telescoop zal gedetailleerder zijn dan door een 10 cm.
Het scheidend vermogen wordt ook bepaald door de grootte van de centrale obstructie, de vangspiegel bij reflectors. Hoe groter deze is, hoe minder de lichtwinst en het contrast. De beste koop is waarschijnlijk een apochromatische refractor van 15 à 20 cm. Het grootste nadeel is de prijs en het gewicht (zware montering nodig). De grote apo's van Astrophysics en Vixen liggen dan ook buiten het budget van een gemiddelde amateur.

Een goed alternatief zijn de Schmidt-Cassegrains of andere catadioptrische telescopen (die zowel een spiegel als lens gebruiken). Deze combineren een compacte tubus, met een lange brandpuntsafstand (wat ideaal is voor maan- en planeetfotografie). Voor de beginnende astrofotograaf heeft een Newtontelescoop met lange brandpuntsafstand waarschijnlijk nog de beste prijs-kwaliteits verhouding. De lange brandpuntsafstand resulteert in een kleine vangspiegel wat het contrast ten goede komt.

Montering

Voor fotografie gebruikt men best een equatoriale montering, liefst met volgmotoren. Een dobsonmontering is ook mogelijk maar dan is de belichtingstijd beperkt tot 1 seconde, wat webcammen onmogelijk maakt. Hoe groter en zwaarder de telescoop, hoe zwaarder de montering moet zijn om scherpe beelden te verkrijgen. Als men met een webcam de Zon, Maan en planeten wil fotograferen is een volgmoter vereist, tenzij men manueel volgt met een volgkijker.

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2, die op 20 augustus 1977 in de ruimte werd gebracht, vliegt op een afstand van 570 000 kilometer langs de planeet Jupiter. Aan de hand van deze scheervlucht ontdekken astronomen dat Jupiter enkele ringen heeft en dat de Jupitermaan Io vulkanische activiteit kent. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 17

Messier 17
M17 is een prachtige emissienevel in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) die qua schoonheid zeker niet moet onderdoen voor de bekende Orionnevel (M42). Indien hij in onze streken hoger aan de…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken