De meeste amateur-astronomen die in het bezit zijn van een camera willen wel eens proberen om aan astrofotografie te doen. Meestal beginnen ze met samenstanden van planeten, de schijngestalten van de Maan en andere opnames zonder telescoop. Wanneer men ook een telescoop heeft kan men de schijngestalten van Venus, wolkenbanden op Jupiter, de ringen van Saturnus en talloze maankraters op de gevoelige plaat (letterlijk of figuurlijk) vastleggen.

Telescoop

In principe kan men elke type telescoop gebruiken om de Zon, Maan en planeten te fotograferen, maar er zijn enkele kenmerken waar men best op let. Zo is het scheidend vermogen zeer belangrijk, hoe hoger dit vermogen hoe meer details. Het scheidend vermogen neemt toe met de diameter, dus Saturnus door een 20 cm telescoop zal gedetailleerder zijn dan door een 10 cm.
Het scheidend vermogen wordt ook bepaald door de grootte van de centrale obstructie, de vangspiegel bij reflectors. Hoe groter deze is, hoe minder de lichtwinst en het contrast. De beste koop is waarschijnlijk een apochromatische refractor van 15 à 20 cm. Het grootste nadeel is de prijs en het gewicht (zware montering nodig). De grote apo's van Astrophysics en Vixen liggen dan ook buiten het budget van een gemiddelde amateur.

Een goed alternatief zijn de Schmidt-Cassegrains of andere catadioptrische telescopen (die zowel een spiegel als lens gebruiken). Deze combineren een compacte tubus, met een lange brandpuntsafstand (wat ideaal is voor maan- en planeetfotografie). Voor de beginnende astrofotograaf heeft een Newtontelescoop met lange brandpuntsafstand waarschijnlijk nog de beste prijs-kwaliteits verhouding. De lange brandpuntsafstand resulteert in een kleine vangspiegel wat het contrast ten goede komt.

Montering

Voor fotografie gebruikt men best een equatoriale montering, liefst met volgmotoren. Een dobsonmontering is ook mogelijk maar dan is de belichtingstijd beperkt tot 1 seconde, wat webcammen onmogelijk maakt. Hoe groter en zwaarder de telescoop, hoe zwaarder de montering moet zijn om scherpe beelden te verkrijgen. Als men met een webcam de Zon, Maan en planeten wil fotograferen is een volgmoter vereist, tenzij men manueel volgt met een volgkijker.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische GRANAT ruimtetelescoop in de ruimte gebracht voor onderzoek naar gamma- en röntgenstraling in het heelal. Deze 4,4 ton zware satelliet werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten die ontwikkeld werden door Rusland, Frankrijk, Denemarken en Bulgarije. GRANAT bleef tot eind november 1998 operationeel en ontdekte tal van bronnen van röntgen- en gammastraling in het heelal. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken