Fotograferen van zon, maan en planeten

Geschreven door Christophe Bogaert
Beoordeel dit item
(1 Stem)

De eenvoudigste manier op de objecten in ons zonnestelsel te fotograferen is nog altijd met een klassieke (spiegelreflex)camera, zowel digitaal als met film.

Focale fotografie:

Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste vorm om de Zon, Maan- en planeten op de gevoelige plaat vast te leggen. Deze methode is echter alleen mogelijk met reflexcamera's of andere fototoestellen met verwijderbare lens. Men bevestigt de camera, met een adapter, aan de focusseerinrichting (scherpstelling) van de telescoop en gebruikt deze als een zeer grote telelens. Het is mogelijk dat men het beeld bij sommige Newtontelescopen niet volledig scherp kan stellen doordat het brandpunt te dicht bij de kijkerbuis ligt. Dit kan opgelost worden door de hoofdspiegel iets naar voor te plaatsen of de focusseerinrichting te vervangen door een ander, korter, exemplaar.


Een opname van de maan, genomen met een Canon EOS 300D

Met deze techniek kan men enkel overzichtsopnames maken de Zon en Maan, geen hoge resolutie opnames. De grootte van het object op de gemaakte opname wordt bepaald door de brandpuntsafstand, hoe groter deze is hoe gedetailleerder de opnames zullen zijn. Een ideale belichtingstijd bestaat niet voor deze techniek, men probeert best verschillende belichtingen en selecteert later de beste opnames. Let er wel op dat men een draadontspanner (of eventueel een afstandbediening) gebruikt, anders is het beeld onscherp door storende trillingen.

Afocale fotografie:

Wanneer men de lens van de camera niet kan verwijderen (bv bij kleine digitale fototoestellen), zal men aan afocale fotografie moeten. Bij deze, beperktere, techniek heeft men een adapter nodig zodat men het fototoestel kan achter het oculair kan bestigen. Zo'n adaptor kan men kopen (bv. Orion Steady Pix) of zelf maken. Eerst stelt men visueel scherp op de Maan, waarna men de camera achter het oculair bevestigt en de lens instelt op scherp. Men kan de, effectieve, brandpuntsafstand berekenen door de formule

Feff = M x Fc

M is de vergroting en Fc de brandpuntsafstand van de cameralens. Wanneer men het brandpunt vergroot, met een barlowlens bijvoorbeeld, kan men met deze techniek (mits enige oefening) ook hoge-resolutie opnames maken van de Zon, Maan en planeten. Een ideale belichtingstijd bestaat niet voor deze techniek, men probeert best verschillende belichtingen en selecteert later de beste opnames. Let er wel op dat men een draadontspanner (of eventueel een afstandbediening) gebruikt, anders is het beeld onscherp door storende trillingen.


Een detailopname van een zonnevlek (links) en een maankrater (rechts) door Thomas in't Veld

Oculair- en barlowprojectie:

Men deze techniek is het mogelijk om de Maan, Zon of planeten in hoge resolutie te fotograferen. Het gaat om een vorm van focale fotografie maar de brandpuntsafstand wordt vergroot door een oculair, of eventueel een barlowlens, die tussen de telescoop en camera is bevestigd. Je hebt dan wel een systeem nodig waarmee je zowel de camera als de barlow aan de kijker kunst bevestigen. Deze adopter is de koop of kan men zelf maken.

De effectieve brandpuntsafstand kan men bereken met onderstaande formule:

Feff = ((P-Foc)/Foc))x F

F is hierbij de brandpuntsafstand van de telescoop, Foc die van het oculair en P de afstand tussen de film (of chip) van de camera en het oculair. Opmerking: deze formule is enkel van toepassing op oculairs en niet op barlowlenzen.

Bij deze techniek is de scherpstelling zeer belangrijk, omdat men een object in hoge resolutie aan het fotograferen is. Het best is om voor elke opname opnieuw scherp te stellen, om zo eventuele verzakkingen te vermijden. Ook de seeing speelt een zeer belangrijke rol in de kwaliteit van de opname, hoe slechter deze is hoe onscherper de opname. Men maakt best een hele reeks opnames om daarna de beste te selecteren. Indien men een spiegelreflexcamera gebruikt zorgt men best ook dat de spiegel enkele seconden voor de opname reeds wordt opengeklapt om zo storende trillingen te vermijden.

Meer in deze categorie: Astrofotografie met CCD's »

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Vostok 3 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de Russische kosmonaut Andriyan Nikolayev. Een dag na de lancering van Vostok 3 volgde Vostok 4 met aan boord Pavel Popovich. De Vostok 3 en 4 voerden uiteindelijk de eerste gezamenlijke bemande ruimtevlucht uit in de geschiedenis van de ruimtevaart. Na bijna 4 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht, keerde Nikolayev terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 23

Messier 23
M23, ook gekend als NGC 6494, is een mooie open sterrenhoop in het zomersterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Op een afstand van 2 150 lichtjaar komt de schijnbare diameter van 27' overeen…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken