Astrofotografie met CCD's

Geschreven door Christophe Bogaert
Beoordeel dit item
(1 Stem)

De laatste tien jaar gebruiken, meer gevorderde, astrofotografen voornamelijk CCD-camera's. Deze hebben het voordeel van een (of meer) lichtgevoelige chip(s) en een sterke koeling, om de ruis te verminderen. Zo kan men zeer lang belichten zonder telkens zogenaamde 'dark frames' (opnames met de lenskap op) te moeten maken. Grote en dure versies van de CCD-camera's werden oorspronkelijk enkel gebruikt bij de professionele telescopen, maar zijn nu ook verkrijgbaar voor amateur-fotografen.

Materiaal:

Eerst en vooral heeft men natuurlijk een CCD-camera nodig. De meest voorkomende merken zijn StarLight Express en SBIG, maar ook Meade en enkele andere merken hebben camera's te koop. Men begint best met een klein en goedkoper model, zoals bijvoorbeeld de Meade Deep Sky Imager (DSI) die men kan kopen voor ongeveer 400 euro. Later kan men altijd overstappen naar grotere en duurdere camera.
Men heeft ook een computer nodig, aangezien een CCD-camera (net zoals een webcam) geen geheugen heeft. Men zal dus een pc mee 'in het veld' moeten nemen.


De 'goedkope' Deep Sky Imager van Meade (links) en de iets duurdere ST-7 van SBIG

Wanneer men fotografeert met een CCD-camera maakt het niet uit welk type van telescoop men heeft. Het is voornamelijk de montering die belangrijk is. Voor belichtingen van enkele minuten hoeft men niet te volgen, maar wanneer men enkele tientallen tot zelfs uren belicht is het noodzakelijk om te volgen. Dit kan gebeuren door een volgkijker parallel te plaatsen met de telescoop. Men kan manueel volgen (met een kruisdraadoculair) of door aan 'autoguiding' te doen. Dit laatste gebeurt met een tweede camera die een bepaalde ster in het centrum van het beeld houdt door (via speciale software) de montering aan te sturen. Een speciale montering, die oa PEC ondersteunt, is onmisbaar. Duurdere CCD-camera's hebben een dubbele chip (1 die fotografeert, 1 die volgt) waardoor een volgkijker niet meer nodig is.

Techniek:

De meeste CCD-camera's werken niet in kleur, maar in zwart-wit. Er bestaan enkele modellen die wel in kleur fotograferen, maar toch prefereren de meeste astrofotograferen de zwart-wit CCD's. Om een gekleurde opname te bekomen zal men dan ook met filters moeten werken.


een voorbeeld van een LRGB- en een HaRGB-opname © Robert Gendler

De eerste opname is meestal zonder filter, en wordt Luminance (L) genoemd . Deze opname wordt het langste belicht aan maximale resolutie, 1x1 pixel binning. Nadien maakt men, korte, opnames met een Rood- (R), Groen- (G) en Blauwfilter (B) aan een iets mindere resolutie, 2x2 pixel binning. Meestal worden deze opnames even lang belicht, maar dit kan variëren (naar gelang het object en de voorkeur van de fotograaf). Eenmaal deze opnames gemaakt zijn worden ze allemaal gecombineerd met een programma, bijvoorbeeld Photoshop. De L-opname zorgt voor de scherpte en het contrast, de RGB-opnames voor de kleur. Wanneer de foto klaar is spreekt men van een LRGB-opname.

Men kan de Luminance-opname ook vervangen door één met een H-alpha filter, voornamelijk voor het fotograferen van nevels. Wanneer de foto klaar is spreek men niet van LRGB maar van HaRGB.

Dit gebeurde vandaag in 2010

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een krachtige Ariane 5 ECA draagraket gelanceerd met aan boord de twee communicatiesatellieten Astra 3B en COMSATBw-2. Astra 3B had een gewicht van 5,4 ton en werd gebouwd door het Europese bedrijf EADS Astrium. COMSATBw-2 werd eveneens gebouwd door EADS Astrium en had een gewicht van 2,5 tob. Terwijl COMSATBw-2 werd gebouwd voor militaire communicatiedoeleinden werd Astra 3B gebouwd voor digitale televisie en radio. Foto: Arianespace

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2392

NGC 2392

De planetaire nevel NGC 2392 heeft magnitude van 9.5 en is ongetwijfeld één van de bekendste NGC-objecten. Deze nevel is ook bekend onder de naam 'Eskimonevel' en is terug te…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken