Cosmos Sterrenwacht

Nederland telt verschillende volks- en publiekssterrenwachten. Een volks- of publiekssterrenwacht heeft als belangrijke taak het grote publiek te informeren over sterrenkunde en ruimtevaart en zowel de jeugd alsook volwassenen warm te maken voor deze bijzondere hobby. Elke volkssterrenwacht beschikt hierdoor over één of meerdere telescopen, een bibliotheek, vergaderruimte, tentoonstelling en auditorium.

Eenieder kan op een volkssterrenwacht steeds terecht voor vragen over sterrenkunde of voor het volgen van een workshop of cursus in verband met astronomie of ruimtevaart. Op sterrenkijkdagen of opendeurdagen openen volkssterrenwachten dan ook met plezier hun deuren voor het grote publiek waarbij men bezoekers zal voorzien van zoveel mogelijk informatie. In dit artikel vind je een overzicht van alle volks- en publiekssterrenwachten in Nederland.

Volks- en publiekssterrenwachten in Nederland

Volkssterrenwacht Orion

Sterrenwacht Almere

Sterrenwacht Midden-Nederland

Jan Paagman Sterrenwacht

Sterrenwacht het Vechtdal

Planetron Cinedome en Volkssterrenwacht Drenthe

Dr. A.F. Philips Sterrenwacht Eindhoven

Sterrenwacht Saturnus

Sterrenwacht Hellendoorn

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Sterrenwacht De Ram

  • Gagelweg 1, 5451 NE Mill

Sterrenwacht Nijmegen (Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus)

Sterrenwacht Stabrecht

Publiekssterrenwacht Oostzaan (Stichting Vesta)

Sterrenwacht Tweelingen

Publiekssterrenwacht Phoenix

Stichting Sterrenwacht Rijswijk

Sterrenwacht de Ronde Venen

  • Scheepmaker 3, 3648 KG Wilnis

Sterrenwacht Corona Borealis

Sterrenwacht Orion Uden

Sonnenborgh - museum en sterrenwacht

Sterrenwacht Mercurius

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Op de 2.400 meter hoge Roque de Los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias (GranTeCan) voor het eerst naar de sterren gericht. Met zijn gesegmenteerde spiegel met een diameter van 10,4 meter is dit 's werelds grootste spiegeltelescoop. In 1987 begon men aan de bouw van deze gigantische telescoop dat een samenwerkingsproject is tussen verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida. Meer dan 100 bedrijven werkten mee aan de bouw van de GranTeCan dat een prijskaartje heeft van 130 miljoen euro.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken