Star Chart

Zoals gebruikelijk is bij een planetarium programma vertoont deze de sterrenhemel boven uw locatie en tijdstip. Dit kan dus in het heden, het verleden of de toekomst zijn. Want vaak is het handig om op voorhand te weten hoe de sterrenhemel, samen met Maan en planeten, er uitziet op een welbepaald moment. Bijvoorbeeld wanneer u tijdens deze periode op vakantie bent.

Het liefst dan nog op een locatie met weinig lichthinder. Het aantal sterren dat een planetarium programma weer geeft kan sterk variëren. Dit kan gaan van 10 000 tot 500 000 of nog veel meer. Al naar gelang uw specifieke noden, of de prijs die u voor het programma wenst te betalen (lees: hoe meer sterren, hoe duurder). Een leek, of zelfs een amateur-astronoom, die echter snel de huidige stand van de hemel wenst te raadplegen heeft dan ook meer dan genoeg aan de 100 000 helderste sterren. Dit is overigens ook het aantal dat standaard is opgenomen in 'Star chart'. En dat is eigenlijk ook wel slim gezien. Want hoe meer sterren er moeten worden weergegeven, hoe krachtiger de processer dient te zijn. En niet iedereen beschikt nu eenmaal over een uiterst krachtige 'high-end' tablet.

Indien je echter beschikt over zo'n tablet, inclusief gravitatie-sensor, dan komt het programma pas echt tot z'n recht. Omdat je dan de 'augmented-reality' kan gebruiken. En je tablet plots, letterlijk dan nog wel, een venster op het heelal wordt. Hoe dan ?

Welnu, hou je tablet, zelfs overdag of bij bewolkt weer, naar de hemel en aanschouw de wonderbaarlijke sterrenhemel in 'real-time'. Beweeg wat in het rond en zie de sterren, de Maan en de planeten zoals je ze bij een heldere nacht zou bestuderen.

Zet je deze functie aan dan toont het programma de sterren, Maan en planeten zoals u ze op uw locatie kan waarnemen. Door zelf na te gaan, via de GPS coördinaten, waar u zich precies bevindt. Wilt u een simulatie doen voor een andere locatie (of tijdstip), zoals bijvoorbeeld uw reisbestemming, dan kan u deze vanzelfsprekend ook handmatig instellen.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is worden alle simulaties, van de bewegingen van de sterren, Maan en planeten (inclusief de fasen), zeer nauwkeurig weergegeven. Iets wat tien jaar geleden helemaal niet zo evident was.

Alle traditionele mogelijkheden van een planetarium programma, zoals een zoom-functie, nachtzicht, het aan en af zetten van de sterrenbeelden, weergave van nuttige gegevens (locatie, magnitude, afstand, ...), efemeriden, enz... worden vanzelfsprekend ook weergegeven. Alle beschrijvingen zijn overigens goed verstaanbaar en bijzonder informatief. De 'tours' functie is dan wel een buitenbeentje. Dat meestal weggelegd is voor duurdere versies. En waarmee men de waarneembare objecten van de dag kan bestuderen of een reis langs de planeten kan maken. Leuk maar ook educatief. En niet alleen voor de beginner !

Het meest opvallende onderdeel van het programma is ongetwijfeld het visuele aspect. De sterrenhemel, inclusief de in de achtergrondliggende Melkweg, wordt bijzonder fraai weergegeven. Ook de visuele voorstellingen van de sterrenbeelden zijn een streling voor het oog. En de planeten worden in 3D 'real-time' weergegeven wat wel wat rekenkracht vergt. En zeker de oudere tablets, met slechts één processor, hinder zullen ondervinden bij het weergeven van complexe simulaties of zogenaamde 'lens-flares'. Wat ons betreft is dit programma wellicht één van de meest indrukwekkende planetarium programma's van het moment. Een absolute aanrader ! En sinds kort... volledig gratis te verkrijgen. Voor zowel Windows 8, Android, iPad, iPhone en iPod Touch.

Enig negatief punt is dat, gezien het programma heden gratis wordt aangeboden, alles 'basic' is. Wil men meer sterren, hoge resolutie beelden van de deep-sky objecten, baangegevens van kunstmanen, enz ... dan dient men voor elk onderdeel afzonderlijk bij te betalen. Ergerlijk, maar ook wel ergens begrijpbaar. Uiteindelijk kan je zo, voor in totaal nog geen 10,00 euro, over een 'high-end' planetarium programma beschikken.

Deze app werd getest op een Odyss Q-tablet met Windows 8.

Patrick

Patrick Jaecques

Voorzitter van de Astro Event Group vzw (AEG).Eindredacteur van het magazine Guidestar.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken