Green Bank Telescope
Foto: West Virginia University

De Robert C. Byrd Green Bank Telescope is 's werelds grootste beweegbare radiotelescoop en één van 's werelds grootste beweegbare bouwwerken. Deze reusachtige telescoop, die genoemd werd naar de Amerikaanse senator Robert C. Byrd, bevindt zich nabij het Amerikaanse dorpje Green Bank in de staat West Virginia en maakt deel uit van het Amerikaanse National Radio Astronomy Observatory (NRAO).

De Green Bank Telescope bevindt zich in hart van de United States National Radio Quiet Zone. In dit 34 000 vierkate kilometer grote gebied bevinden zich vrijwel geen radioverbindingen of worden deze zoveel mogelijk verbannen om de telescoop zo optimaal mogelijk te laten werken. In tegenstelling tot andere grote radiotelescopen heeft de Green Bank Telescope in de Verenigde Staten geen cirkelvormige schotel maar een ellipsvormige schotel met afmetingen van 100 bij 110 meter. Hierdoor is de Green Bank Telescope net iets groter dan de Effelsberg 100-m Radio Telescope in Duitsland.

Green Bank Telescope
De reusachtige Green Bank Telescope - Foto: NRAO/AUI

Het schoteloppervlak van de Green Bank Telescope bestaat uit 2 004 aluminium panelen die elk afzonderlijk beweegbaar zijn dankzij 2 209 zogenaamde 'actuators'. Met de actuators kan men correcties aanbrengen aan het schoteloppervlak dat kan verstoort worden wanneer de telescoop beweegt. De telescoop heeft een gewicht van meer dan zeven miljoen kilogram maar kan met een nauwkeurigheid van één boogseconde op elk punt aan de hemel worden gericht. Op de plaats van de Green Bank Telescope bevond zich eerder al een andere radiotelescoop met een diameter van 91 meter. In 1988 stortte deze telescoop in door metaalmoeheid. De bouw van de tweede Green Bank Telescope had een prijskaartje van 170 miljoen dollar. Nabij de grote telescoop bevindt zich ook het Green Bank Science Center waar iedereen kan kennismaken met radioastronomie. Nadat de bouw van de tweede Green Bank Telescope in 2000 voltooid was, ontdekten astronomen in 2002 met dit observatorium drie nieuwe pulsars in de bolvormige sterrenhoop Messier 62. Vier jaar maakte men verschillende ontdekkingen met de Green Bank Telescope bekend waaronder een groot magnetisch veld in de Orion Molecular Cloud Complex en een grote superbel gevuld met waterstofgas op een afstand van 23 000 lichtjaar van de Aarde. In 2010 ontdekten astronomen met de Green Bank Telescope de zwaarste neutronenster ooit.

Green Bank Telescope
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken