Deze pagina afdrukken

Surveyor 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De Surveyor 1 Maanlander op het oppervlak van de Maan De Surveyor 1 Maanlander op het oppervlak van de Maan Foto: NASA

Surveyor 1 was de eerste lander uit het Amerikaanse Surveyor ruimteprogramma dat als belangrijkste doel had een zachte landing te maken op het maanoppervlak. De Rangers hadden de Maan van dichtbij gefotografeerd en nu was het de taak aan de Suveyors om het oppervlak van de Maan te fotograferen vanop de Maan zelf. Op 30 mei 1966 werd de eerste Surveyor lander in de ruimte gebracht vanop de Cape Canaveral lanceerbasis waarna het tuig op 2 juni 1966 een zachte landing maakte op het oppervlak van onze trouwe buur.

Dit was de eerste maal dat de Verenigde Staten een onbemand ruimtetuig op het oppervlak brachten van een ander hemellichaam. Vier maanden eerder slaagden de Sovjet-Unie er al in eveneens een lander op de Maan te brengen. Dankzij televisiecamera's aan boord van de eerste Surveyor kreeg de NASA voor het eerst duizenden beelden te zien vanop het oppervlak van de Maan.

Doel van de missie

Het belangrijkste doel van deze eerste Surveyor missie was om een tuig te ontwerpen dat een zachte landing kon maken op het oppervlak van de Maan. De lander werd uitgerust met tal van sensoren en televisiecamera's waardoor men meer gegevens wou verzamelen over de temperatuur, het oppervlak en de staat van de lander.

Surveyor 1 lander

De Surveyor 1 had een totaal gewicht van 1 ton (inclusief brandstof) en beschikte over drie landingspoten. De lander was 3 meter hoog en aan de grond had deze een diameter van 4,3 meter. Aan boord van de Surveyor 1 lander bevonden zich geen specifieke wetenschappelijke instrumenten. Het tuig werd wel voorzien van twee televisiecamera's en meer dan honderd sensoren die ingenieurs tal van bruikbare gegevens moesten opleveren. De televisiecamera's werden zo gemonteerd dat deze beelden konden maken van het gebied waarin de lander zou landen, de sterrenhemel en het oppervlak. Het Jet Propulsion Laboratory van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA had de leiding over de Surveyor 1 missie terwijl het Amerikaanse bedrijf Hughes Aircraft de lander ontwierp en bouwde.

Surveyor 1
Lancering van de eerste Amerikaanse Surveyor Maanlander - Foto: NASA

Lancering en landing

Op 30 mei 1966 werd de Surveyor 1 probleemloos gelanceerd door middel van een Amerikaanse Atlas-Centaur draagraket. Op 2 juni 1966 werd de raketmotor van de lander uitgezet toen deze zich 3,4 meter boven het Maanoppervlak bevond. Hierna maakte de lander een zachte landing in het Oceanus Procellarum gebied. Surveyor 1 was 15 kilometer verder geland van het voorziene landingspunt in een vlak gebied binnen een 100 kilometer grote krater. Kort na de landing begon de Surveyor 1 met het terugzenden van data waarna men in het vluchtleidingscentrum de eerste beelden te zien kreeg vanop het oppervlak van de Maan. Tot 14 juli 1966 bleef de Surveyor 1 data terugsturen naar de Aarde maar tijdens de nachten op de maan stopte het tuig telkens met functioneren. Uiteindelijk maakte de Surveyor 1 meer dan 10 000 beelden vanop de Maan waaronder beelden van de sterrenhemel, breedbeeld en panoramabeelden van het verlaten oppervlak. Op 7 januari 1967 werd het contact met de Surveyor 1 lander verbroken.

Surveyor 1
Opname van de Surveyor 1 tijdens zijn afdaling op het Maanoppervlak - Foto: NASA

Kostprijs

De totale kostprijs van het Amerikaanse Surveyor programma bedroeg 469 miljoen dollar.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)