Telstar 1 was de eerste commercieel gefinancierde communicatiesatelliet. Deze kleine kunstmaan werd zowel ontwikkeld alsook betaald door de Amerikaanse industrie en werd op 10 juli 1962 vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in de ruimte gebracht door middel van een Thor-Delta draagraket. Telstar 1 stuurde vanuit de ruimte de eerste televisiebeelden, het eerste telefoongesprek en de eerste fax berichten terug naar de Aarde en zorgde daarnaast ook nog eens voor de eerste rechtstreekse trans-Atlantische televisieverbinding. Velen zien het succes van Telstar 1 dan ook als het begin van de commerciële satellietcommunicatie.
Van alle landen die aan ruimtevaart doen, is het Noord-Koreaanse ruimtevaartprogramma ongetwijfeld het meest geheimzinnige en meest besproken. Noord-Korea, dat internationaal gekend is als het meest gesloten land ter wereld, zette op 12 december 2012 een grote stap in de realisatie van zijn ruimtevaartprogramma toen het land er voor het eerst in slaagde een satelliet op eigen kracht in een baan om de Aarde te brengen. Hierdoor werd Noord-Korea het tiende land ter wereld dat de middelen heeft om voorwerpen in de ruimte te brengen. Deze lancering werd wereldwijd veroordeeld en zorgde meteen ook voor heel wat argwaan en angst.
In februari 2009 werd Iran het negende land in de wereld dat op eigen kracht een zelfgemaakte satelliet in een baan om de aarde bracht. Zo bracht Iran op 2 februari 2009 de Omid satelliet in een lage baan om de aarde met behulp van een Safir 1 raket die gelanceerd werd vanop het Semnan Space Center in het noorden van Iran. Volgens de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad was de Omid satelliet een “boodschapper van vrede en gerechtigheid”.
Vanop der Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 14 ruimtevaartuig in de ruimte gebracht met aan boor de twee kosmonauten Pavel Popovich en Yuri Artyukhin. De volgende dag koppelt het Sojoez 14 ruimtetuig zich succesvol aan het Russische militaire Saljoet 3 ruimtestation waar ze zestien dagen in verblijven. Foto: Spacefacts.de
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.