Ariane 5

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Europese Ariane 5 raket. De Europese Ariane 5 raket. Foto: Airbus

De krachtige Ariane 5 raket is de vijfde generatie draagraketten uit het Europese Arianeprogramma. Deze tweetrapsraket werd voorzien van twee boosterraketten voor extra stuwkracht en kan hierdoor één of meerdere zware satellieten in de ruimte brengen. De verschillende onderdelen van deze krachtige raket worden in Europa gebouwd waarna ze overgebracht worden naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika waar de Ariane 5 ook steeds gelanceerd wordt. De Ariane 5 werd in 1996 voor het eerst gelanceerd waarna verschillende varianten van deze raket werden ontwikkeld om onder andere de Europese ATV bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation te kunnen lanceren. Leer alles over deze succesvolle Europese raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Ariane 5 raket

Fabrikant: Airbus Defence & Space
Lengte: 46 - 52 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht: 777 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 2
Brandstof boosterraketten: Vaste brandstof
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x Vulcain 2
Brandstof onderste rakettrap: Vloeibare waterstof, vloeibare zuurstof
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x Aestus / 1 x HM7B
Laadvermogen (LEO): 20 ton (versie ES)
Laadvermogen (GTO): 10,8 ton (versie ECA)
Eerste lancering: 4 juni 1996 (versie G)
11 december 2002 (versie ECA)
9 maart 2008 (versie ES)
Kostprijs: 165 - 220 miljoen dollar
Lanceerbasis: Centre Spatial Guyanais (Frans-Guyana)
Bestemd voor bemande missies:

Neen


Foto: ESA/Arianespace/CNES


De onderste rakettrap van de Ariane 5 - Foto: Airbus


De neuskegel van de Ariane 5 waarin zich de satellieten bevinden - Foto: ESA/Arianespace/CNES

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Vega GSLV Mark III »

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Nadat de Russische Luna 5 ruimtesonde op 9 mei 1965 werd gelanceerd, stort deze op 12 mei 1965 te pletter op het oppervlak van de Maan als gevolg van een technisch probleem. Dit was het tweede Russische ruimtetuig dat het Maanoppervlak bereikte. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 47

Messier 47
M47, ook gekend als NGC 2422, is een heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) die bestaat uit een 50-tal sterren, verspreid over twaalf lichtjaar. De cluster staat op…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken