Voskhod 1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Voskhod 1 ruimtecapsule wordt met zijn raket overgebracht naar het lanceercomplex De Voskhod 1 ruimtecapsule wordt met zijn raket overgebracht naar het lanceercomplex Foto: Roscosmos

Op 12 oktober 1964 werd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in de toenmalige Sovjet-Unie het eerste bemande ruimtetuig gelanceerd dat meer dan één ruimtevaarder aan boord had. Het Voskhod ruimteprogramma was het antwoord van de Sovjet-Unie op de plannen van het Amerikaanse Gemini ruimteproject. Aan boord van deze eerste bemande Voskhod ruimtecapsule bevonden zich voor het eerst ook niet militairen. Deze missie duurde uiteindelijk niet meer dan één dag aangezien al gauw bleek dat de vijf meter lange Voskhod ruimtecapsule veel te klein was voor drie kosmonauten.

Back-up crew gaat de ruimte in

Aan boord van de Voskhod 1 ruimtecapsule bevonden zich gezagvoerder Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov en Boris Yegorov. Oorspronkelijk zouden er tijdens deze eerste bemande Voskhod missie drie andere ruimtevaarders de ruimte ingaan maar drie dagen voor de missie van start zou gaan, werd echter bekendgemaakt dat de moeder van één van de drie oorspronkelijke kosmonauten een Joodse achtergrond had. Hierdoor werd de bemanning gewisseld. De Sovjet luchtmacht bleek met de keuze van de crew niet echt gelukkig te zijn aangezien dit de eerste bemande ruimtevlucht was waarbij niet enkel militairen de ruimte zouden ingaan. Enkel gezagvoerder Komarov had een achtergrond als gevechtspiloot en maakte deel uit van de eerste lichting Sovjet-kosmonauten. Boris Yegorov was een medicus die geselecteerd werd als kosmonaut door de politieke connecties van zijn vader en Konstantin Feoktistov was een ingenieur van opleiding. Op het moment van de Voskhod 1 ruimtemissie was Feoktistov de eerste kosmonaut die geen lid was van de kommunistische partij in de Sovjet-Unie. Doordat de Sovjet-Unie Yegorov en Feoktistov eerder zagen als 'passagiers' in plaats van echte piloten kregen zij dan ook maar een kosmonautenopleiding van slechts vier maanden.

Voskhod 1
De Voskhod 1 bemanning - Foto: Roscosmos

Plaats maken voor drie kosmonauten

De vijf meter lange Voskhod ruimtecapsule kende veel gelijkenissen met de Vostok ruimtetuigen. Net als bij de Vostok capsule, waarmee Joeri Gagarin 's werelds eerste bemande ruimtevlucht uitvoerde, bestond de Voskhod ook uit twee delen waarvan de bemanning verbleef in een bolvormige terugkeercapsule die een diameter had van 2,3 meter. Aan de terugkeercapsule bevond zich een 'equipment module' waarin zich ondermeer de batterijen en raketmotoren bevonden. Om meer ruimtevaarders in de ruimte te kunnen brengen tijdens dezelfde missie werd de schietstoel uit de capsule verwijderd. Hierdoor kon men nu maximaal twee kosmonauten tijdens één missie in de ruimte brengen. Dit bracht echter wel met zich mee dat de kosmonauten nu verplicht werden om te landen in hun terugkeercapsule en er vrijwel geen reddingsmiddelen waren wanneer er zich een probleem zou voordoen tijdens de lancering of terugkeer naar de Aarde. Ondanks het feit dat de Voskhod capsule plaats bood aan twee kosmonauten was dit voor de toenmalige Sovjet-politici nog niet genoeg. Zo werden de ontwerpers en ingenieurs van het Voskhod ruimtetuig vanuit politieke middens onder zware druk gezet om in de kleine capsule plaats te maken voor drie kosmonauten.

Ingekorte ruimtevlucht

Op 12 oktober 1964 werd de Voskhod 1 ruimtecapsule uiteindelijk in de ruimte gebracht door een bijhorende Voskhod draagraket. In totaal werden er zestien omwentelingen om de Aarde gemaakt. Tijdens de missie werden er vooral psychotechnische en biomedische experimenten uitgevoerd aangezien dit de eerste maal was dat verschillende mensen zich op hetzelfde moment in de ruimte bevonden. Door de veel te kleine ruimtecapsule en het feit dat de toenmalige eerste minister Nikita Khrushchev tijdens deze ruimtemissie ontzet werd uit zijn macht werd de Voskhod 1 ruimtemissie ingekort. Op 13 oktober 1964 keerde de terugkeercapsule met aan boord de drie kosmonauten terug naar de Aarde. Ondanks de ingekorte missie bleek de Voskhod 1 ruimtevlucht wereldwijd een enorm impact te hebben. Na deze eerste geslaagde Voskhod missie sprak de toenmalige NASA directeur James E. Webb over een 'significant space accomplishment' aangezien het steeds duidelijker werd dat de Sovjet-Unie bijzonder grote inspanningen leverden voor zijn bemand ruimteprogramma.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: Voskhod 2 »

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt NASA's MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging (MESSENGER) ruimtetuig in de ruimte gebracht. De onbemande ruimtesonde vliegt in januari 2008 een eerste keer langs de planeet Mercurius en maakt vervolgens in oktober 2008 en september 2009 nog twee scheervluchten langs deze planeet. Uiteindelijk begeeft MESSENGER zich in maart 2011 in een baan om Mercurius om deze kleine planeet uitvoerig te onderzoeken. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 90

Messier 90
M90 is één van de grotere sterrenstelsels dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster. Opvallend is dat er in de spiraalarmen van M90 geen nieuwe sterren meer worden gevormd. Hierdoor…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken