Vehicle Assembly Building
Foto: NASA

Het grote witte gebouw dat zich op het terrein van het Kennedy Space Center bevindt, kent ongetwijfeld iedereen. Het is één van de grootste constructies ter wereld en is de thuishaven geweest van de Saturn V maanraket en de Space Shuttle. In dit reusachtige gebouw werden in de jaren '60 en '70 de Saturn raketten geassembleerd.

Vandaag de dag worden de drie onderdelen van de Space Shuttle er aan elkaar vastgemaakt. De reden waarom dit gebouw zo groot is, was omdat de NASA ervoor koos om zijn raketten verticaal te assembleren en aangezien de maanraket meer dan 100 meter hoog was, moest dit gebouw dus veel groter zijn. Het VAB toont ons de dag van vandaag nog steeds hoe groot de Saturn V maanraket moet geweest zijn en vooral welke budgetten en middelen er aan dit project werden uitgegeven. Het VAB is 160 meter hoog en heeft een lengte van 218 meter. Het gebouw beslaat een oppervlakte van 32.500 vierkante meter en heeft een inhoud van 3.664.883 kubieke meter waarmee het in 1974 het grootste gebouw ter wereld was. Aan de voorzijde en achterzijde bevinden zich telkens twee enorme deuren die een hoogte hebben van 139 meter en waardoor de Space Shuttle, bovenop de Crawler en Mobile Leuncher Platform, kan doorrijden. De twee enorme deuren aan de voorzijde komen uit op de weg die naar één van de twee lanceercomplexen loopt en waarlangs de Space Shuttle getransporteerd wordt voor zijn lancering. Om het VAB te kunnen bouwen, was maar liefst 89.400 ton staal nodig en werden, door de moerassige ondergrond, 4.225 stalen buizen tot een diepte van 49 meter in de grond geklopt die moesten zorgen voor een stevige fundering.


Constructie van het VAB gebouw in 1965 - Foto: NASA.

Binnenin de VAB bevinden zich vier grote ruimtes die oorspronkelijk ontworpen werden om twee Saturn V maanraketten tegelijk te kunnen assembleren maar zover is het nooit gekomen. Deze ruimtes worden de “High Bays” genoemd. In High Bay 1 en 3 wordt vandaag de dag de Space Shuttle volledig geassembleerd. High Bay 2 wordt gebruikt voor het omhoogtillen en controleren van de External Tank voor deze aan de twee Solid Rocket Boosters en het ruimteveer gemonteerd wordt. Naast het VAB bevinden zich de Orbiter Processing Facilities waar men twee Orbiters kan in onerbrengen die een volledige onderhoudsbeurt moeten ondergaan. Na de inspectiecontroles en tests van alle Orbiter onderdelen, wordt deze gerold naar het VAB waar hij zal gemonteerd worden aan de External Tank. Om deze zeer zware Saturn V en Space Shuttle componenten aan elkaar te kunnen bevestigen, bevinden zich in de VAB 71 kranen waarvan 2 maar liefst 250 ton kunnen opnemen en verplaatsen. Doordat het VAB zich in Florida aan de kust bevindt, werden in het gebouw 125 airco ventilators geplaatst die voor een aangename werktemperatuur moeten zorgen. Naast het VAB bevindt zich ook het Mission Control Center van het Kennedy Space Center. Dit is het vluchtleidingscentrum dat alle operaties leidt voor en kort na de lancering van de Space Shuttle waarna het vluchtleidingscentrum in Houston het overneemt.


Het VAB met links de twee Orbiter Processing Facility gebouwen en rechts het
vluchtleidingscentrum - Foto: NASA.

Het VAB gebouw werd eveneens zo ontworpen om de zwaarste orkanen en stormen te kunnen weerstaan maar in 2004 werd een deel van één van de zijwanden zwaar beschadigd door orkaan Frances en enkele weken ervoor was het VAB gebouw ook al licht beschadigd geraakt door orkaan Charley waardoor er schade was voor 700.000 dollar. Na het Space Shuttle tijdperk zal de NASA dit gebouw ongetwijfeld verder gebruiken voor het assembleren van Amerika’s nieuwste raketten waarmee het land opnieuw naar de maan of zelf naar Mars wil gaan.


Een kijkje binnenin de Vehicle Assembly Building - Foto: NASA.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez T-14 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie kosmonauten Vladimir Vasyutin, Georgi Grechko en Alexander Volkov. Tijdens deze bemande ruimtevlucht koppelde de Sojoez T-14 zich aan het Russische ruimtestation Saljoet 7. Eind oktober 1985 keerde de Sojoez T-14 terug naar de Aarde doordat kosmonaut Vasyutin ziek was geworden.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken