Astronauten en kosmonauten in de fout

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Skylab bemanning Skylab bemanning Foto: NASA

Astronauten en kosmonauten zijn vaak mensen die als vertegenwoordigers optreden voor hun land en werden in het verleden vaak als god omschreven maar ook dit zijn normale mensen die dankzij enkele speciale capaciteiten of bijzondere kennis een gevaarlijk beroep uitoefenen en constant onder een hoge druk staan. Ruimtevaarders kunnen net als ons uit de bol gaan en kunnen net als ons wangedrag vertonen ook al wordt dit vaak verzwegen of geminimaliseerd.

In onderstaande lijst vinden we enkele namen van ruimtevaarders terug die er een zeer raar gedrag op nahielden of die zichzelf niet meer onder controle hadden. Dankzij deze gebeurtenissen en getuigenissen zien we nogmaal eens dat een reis maken of werken in de ruimte niet voor iedereen is weggelegd en dat ruimtevaarders mensen zijn als u en ik.

Gherman Titov (Rusland)

German Titov

Gherman Titov werd met zijn 25 jarige leeftijd niet enkel de jongste astronaut aller tijden maar werd ook, na Joeri Gagarin, 's werelds tweede mens in de ruimte in 1961. Hij verbleef meer dan een dag in een baan om de aarde en zijn vlucht verliep uitstekend wat niet kan gezegd worden van de periode na zijn ruimtereis. Titov raakte betrokken in een hele reeks auto ongevallen en werd regelmatig aangehouden in zijn Volga door de Russische politie. Het karakter van de jonge astronaut veranderde volledig na zijn ruimtevlucht en toen hij terugkeerde uit Amerika waar hij ondermeer sprak met president Kennedy kreeg de jonge man enorme sterallures. Titov kreeg verschillende waarschuwingen van hogerhand maar raakte telkens opnieuw betrokken in conflicten met de politie. Negen jaar lang heeft hij de titel van "kosmonaut" gekregen maar in 1969 waren zijn oversten het zat en en kreeg hij een rij en vliegverbod en raakten zijn financiele toelagen kwijt waarna hij definitief uit het kosmonautenkorps stapte.

Walter Schirra (USA)

Walter Schirra

Walter Schirra zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als één van de meest opstandige astronauten ooit. De Amerikaanse astronaut had tijdens zijn Apollo 7 missie een zware verkoudheid en had al enkele malen verstaan aan de vluchtleiding in Houston dat de werkdruk van hem als ook zijn twee medeastronauten veel te hoog lag en dat ze veel te weinig tijd voor slaap en eten kregen. Toen de vluchtleiding opnieuw een wijziging in het programma voorstelde aan de drie astronauten had Schirra er genoeg van en vertelde hij dat hij er geen zin meer in had. Vanaf nu zou het Shirra zijn die besliste wat er zou veranderen en wat de astronauten allemaal zouden doen en hij kreeg de volle steun van zijn twee collega's die ondertussen ook heel opstandig waren geworden. De drie astronauten zouden na hun ruimtereis een hartig woordje gaan praten met de mensen van de vluchtleiding maar 9 maanden na hun ruimteavontuur verliet Walter Schirra de NASA om in het bedrijfsleven te gaan werken.

Edwin Aldrin (USA)

Edwin Aldrin

De tweede mens die voet zette op de maan in 1969 kon dit maar moeilijk verwerken en maakte zichzelf graag wijs dat hij tesamen, met Neil Armstrong, als eerste een voet plaatste op het maanoppervlak. Heel zijn leven lang werd hij aangesproken als de "eeuwige tweede" en belandde daardoor in een zwart gat. Aldrin raakte aan de drank en zocht zijn toevlucht vaak bij vrouwen. Tegenwoordig verhuurt hij zichzelf voor evenementen en houdt hij zich bezig met het ontwerpen van Marsmissies maar in 2002 raakte hij plots terug in het nieuws toen hij een kaakslag verkocht aan iemand die beweerde dat de maanvluchten fake waren.

Valeri Rjoemin (Rusland)

Valeri Ryumin

Valeri Rjoemin ging in 1977 voor het eerst de ruimte in en maakte daarna nog eens twee Soyuz missies waarna hij uiteindelijk in 1981 vluchtleider in Moskou werd en in 1992 hoofd werd van het Russische - Amerikaanse samenwerkingsproject in het Mir-Shuttle programma. Collega's van Rjoemin bestempelden de voormalig tankcommandant als "een beest", "een zwijn" en "een idioot" en dit was vooral te wijten aan het arrogante gedrag van de ambitieuze Rus. Rjoemin zou letterlijk hebben gezegd "wat een kindercrèche daarboven" toen de kosmonauten in 1997 in het Mir ruimtestation een hele reeks technische tegenslagen kregen. Volgens Rjoemin zijn Amerikaanse astronauten "inferieur" aan Russische kosmonauten en als het van hem afhing zou er nooit een vrouw de ruimte ingaan, ironisch genoeg is zijn eigen vrouw kosmonaute. In 1998 eiste de Rus een stoel voor zichzelf in de Amerikaanse Space Shuttle om dan zelf maar het verouderde Mir ruimtestation te gaan inspecteren en hij zal altijd bekend staan als een autoritaire mopperkont.

Joeri Romanenko (Rusland)

Joeri Romanenko

Toen Russische vluchtleiders wisten dat Romanenko een ruimtevlucht zou maken werden ze voorbereid om op te passen met deze man want om de minste discussie kon hij tot uitbarsting komen. Tijdens zijn lange verblijf in het Mir ruimtestation kon hij het soms niet laten iemand de huid vol te schelden en één van zijn legendarische uitvallen was "of overbodig personeel acuut uit de controlekamer kon worden gezet" toen een wetenschapster hem vriendelijk vroeg of hij niet wilde vergeten haar experiment in te pakken voor de terugkeer naar de aarde. De kosmonauten die hem een bezoek brachten in het Mir ruimtestation tijdens zijn verblijf werden gevraagd op hun hoede te zijn voor deze man en hem goed te observeren maar voor zijn nabije collega's bleek hij een goed mens te zijn.

Sultan Salman Al-Saud (Saudi-Arabie)

Sultan Salman Al-Saud

Deze Saudische prins en steenrijke zakenman werd door Amerika gevraagd om aanwezig te zijn tijdens het in een baan om de aarde brengen door de Space Shuttle van een Saudische communicatiesatelliet in 1985. Tijdens de training die Al-Saud volgde in Amerika verbleef de man in een hotel dat 1800 dollar per week kostte, kwam hij met een limousine naar de training en werd overal bijgestaan door bodyguards. Tijdens zijn ruimtevlucht nam hij een Koran mee om te bidden maar volgens zijn collega astronauten van diezelfde missie voelde de man zelf zich "compleet verloren" in de Space Shuttle.

Gennady Strekalov (Rusland)

Gennadi Strekalov

In 1995 vroeg de Russische vluchtleiding aan de toenmalige Mir bemanning Strekalov en Dezhurov of ze een ruimtewandeling wilden maken voor herstellingswerken uit te voeren aan het Mir ruimtestation maar het antwoord van de Russische kosmonaut Strekalov was klaar en duidelijk: "geen sprake van". Hij was de oudste van de drie die toen in de Mir leefden en zag het nut niet in van een ruimtewandeling omdat het nodige gereedschap niet aanwezig was en zijn Amerikaanse collega Thagard toen alleen zou achter blijven om de Mir te bedienen. Strekalov was niet om te praten en zijn Amerikaanse collega was bang dat indien hij zou meewerken met de Rus nooit meer een ruimtevlucht zou mogen maken. Het geschil tussen Strekalov en de aarde duurde twee dagen en uiteindelijk besloot de vluchtleiding de ruimtewandeling te annuleren. Allebei de Russische bemanningsleden kregen later een boete van 9000 dollar maar hebben deze nooit moeten betalen en Dezhurov is vandaag de dag nog steeds actief als kosmonaut. Strekalov overleed in 2004.

Anikeyev, Neljoebov en Filatyev (Rusland)

Ivan AnikeyevGrigori NelyubovValentin Filatiyev

In 1963 werden de drie kosmonauten Anikeyev, Neljoebov en Filatyev aan de kant gezet uit het kosmonautenkorps doordat ze betrokken raken in een relletje met een militaire patrouille in beschonken toestand. De drie werden opgepakt en en de toenmalige commandant eist de excuses van Filatyev die hierop weigert. Door deze weigering wordt het trio op non actief geplaatst door de Russische ruimtevaart leiding en wordt Neljoebov overgeplaatst naar een luchtmachtbasis in Siberië waar niemand geloofd dat hij een kandidaat kosmonaut was. In 1966 zou Neljoebov om het leven komen doordat hij in beschonken toestand onder een trein liep en de overige twee worden door Rusland in alle archieven weggetoverd en pas tientallen jaren later zouden ze een plaats krijgen in de geschiedenis van de ruimtevaart maar dan wel in negatieve zin.

Robert Gibson (USA)

Robert Gibson

De Amerikaanse Space Shuttle astronaut Robert Gibson wordt in 1990 geschorst omdat hij zijn leven riskeerde tijdens een vliegshow en dit in strijd is met de NASA richtlijnen. De astronaut werd uit de volgende Space Shuttle missies geschrapt en kreeg daar bovenop nog eens een vliegverbod om met T-38 straalvliegtuigen te vliegen.

Gordon Cooper (USA)

Gordon Cooper

Gordon Cooper was de laatste astronaut uit het Mercury programma die alleen in een baan om de aarde vloog en in 1965 maakte hij opnieuw een ruimtevlucht tijdens de Gemini-5 missie. Na zijn ruimtevluchten begon hij zich meer en meer te verdiepen in paranormale gebeurtenissen en tijdens zijn periode als piloot in Duitsland verklaarde hij vreemde vliegende voorwerpen te hebben gezien. Later bracht hij een boek uit waarin het vol van de complottheorieën stond en volgens hem zou de Amerikaanse overheid waarnemingen van UFO's in de doofpot stoppen.

Georgi Gretsjko (Rusland)

Georgi Grechko

Deze Russische kosmonaut zal waarschijnlijk de ruimtevaartgeschiedenis ingaan als de grappigste aller tijden. Eind de jaren 70 verklaarde Gretsjko dat hij mysterieuze objecten had gezien tijdens zijn verblijf in het toenmalige Saljoet-6 ruimtestation. De internationale UFO gemeenschap zag dit als een grote overwinning doordat voor het eerst een echte ruimtevaarder iets dergelijks toegaf maar de vreugde ging vlug over toen Gretsjko jaren later bekend maakte dat dit een flauwe grap van hem was en hij helemaal niets zag toen hij uit zijn raampje keek in het Saljoet-6 ruimtestation. In werkelijkheid waren verfschilfers losgekomen van de buitenwand van het ruimtestation die voor spektakel zorgde in de ruimte.

Gerald Carr, William Pogue en Edward Gibson (USA)

Gerald Carr, William Pogue en Edward Gibson

Tijdens de laatste Skylab ruimtemissie in 1973 deden zich in het Amerikaanse ruimtestation Skylab allerlei kleine probleempjes voor waardoor de drie bemanningsleden aan boord achterop liepen op hun schema en klaagden over te hoge werkdruk en te lange werktijden. Naarmate het werk aan boord bleef stijgen raakte de drie astronauten meer en meer vermoeid en stapelde het aantal klachten zich snel op. Volgens de vluchtleiding in Houston was er niets aan de hand en hierop reageerde de astronauten met een staking. Na uren overleggen en onderhandelen werd het programma voor de crew aangepast en kon de bemanning terug normaal aan het werk maar geen enkele van deze drie astronauten maakten ooit nog een ruimtevlucht.

Edgar Mitchell (USA)

Edgar Mitchell

Het verhaal van deze astronaut is wellicht het meest mysterieuze van allemaal. Mitchell bestuurde in de jaren 70 de Apollo 14 maanlander en steeds vertelde hij na zijn terugkomst over geheime proefjes die hij uitvoerde uit het zicht van zijn collega op weg naar en van de maan. Volgens Mitchell waren de echte wetenschappelijke experimenten een plan om iedereen op het verkeerde been te zetten en hadden zijn eigen geheime proeven uitzonderlijk goede resultaten opgeleverd. Wetenschappers die zijn studie onderzochten zagen niets speciaals en deze hadden volgens Mitchell dan ook totaal geen verstand van statistiek. Toen deze astronaut bij de NASA wegging begon hij zich ook meer en meer in paranormale kringen te begeven en richtte hij een New-Age instituut op dat zich ondermeer bezig houdt met de studie naar het bewustzijn.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5128

NGC 5128
NGC 5128 is het beroemde lensvormige sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus (Centaur). Dit sterrenbeeld is gelegen aan de zuidelijke hemelkoepel. Vanaf de breedte van de Benelux is alleen het noordelijk…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken