SN 1604, ook wel Keplers supernova genoemd
Foto: NASA / ESA

Een supernovarestant (SNR) is een structuur die veroorzaakt wordt door een gigantische explosie van een ster tijdens een supernova. Een supernovarestant is gebonden door een uitzettende schokgolf en bestaat uit uitgeworpen materiaal dat uitzet door de explosie. Een novarestant bestaat uit materiaal dat achtergelaten wordt door een gigantische explosie van een ster in een nova.

Het heeft een uitzettingssnelheid van 1 000 km/sec en heeft een levensduur van enkele eeuwen. Novarestanten zijn minder massief dan supernovarestanten of planetaire nevels.

Er zijn twee mogelijkheden om een supernova te doen ontstaan:

  • Een massieve ster heeft geen brandstof meer over en zoekt fusie energie in de kern, de ster klapt in onder haar eigen zwaartekracht om een neutronenster of een zwart gat te vormen.
  • Een witte dwergster kan materiaal van een metgezel accumuleren tot het een kritieke massa bereikt en een thermonucleaire explosie ondergaat.

De resulterende supernovaexplosie verdrijft veel van het interstellair materiaal aan snelheden van 1% van de snelheid van het licht. Wanneer dit materiaal botst met het omgeven circumstellair of interstellair gas, vormt het een schokgolf dat gas kan verhitten tot 10 miljoen graden Kelvin en een plasma vormt. De meest bekende supernovarestant werd gevormd door SN 1987A, een supernova in de Grote Magellaanse Wolk die ontdekt werd in 1987. Een ander wel gekende supernovarestant is Tycho (SN 1572) , een restant die genoemd werd naar Tycho Brahe die de helderheid van de originele explosie (AD 1572) had gemeten. SN 1604 kreeg de naam Kepler, genoemd naar Johannes Kepler.

Een supernovarestant gaat door de volgende fasen wanneer het uitzet:

  1. Vrije expansie van de ejecta tot ze hun eigen gewicht in het circumstellair of interstellair medium opwerpen. Dit kan tientallen jaren tot honderd jaar duren afhankelijk van de dichtheid van het omliggende gas.
  2. Opwerpen van een schil van geschokt circumstellair en interstellair gas. Dit start de Sedov-Taylor fase. Sterke X-straling komt vrij en laat sporen na in de sterke schokgolven en heet gas.
  3. Het koelen van de schil om een dunne, dichte schil te vormen rond de hete binnenkant. Dit is de druk-gedreven snowplow fase. De schil kan goed gezien worden in optische emissie van hercombinerende geïoniseerde waterstof en geïoniseerde zuurstofatomen.
  4. Het koelen van de binnenzijde. De dichte schil blijft uitzetten vanuit haar eigen momentum en een momentum gedreven snowplow. Deze fase wordt het best gezien in de radiostraling van neutrale waterstofatomen.
  5. Samenvoegingen met het omliggende interstellaire medium. Wanneer het supernovarestant vertraagt tot de gemiddelde snelheid in het omliggende medium, na een miljoen jaar, zal deze zich samenvoegen met de algemene turbulente stroom, die de resterende kinetische energie deelt met de turbulentie.
Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken