Artistieke impressie van een planetoïde die langs de Aarde vliegt
Foto: Dan Durda / FIAAA

Op vrijdag 13 september 2013 zullen doemdenkers het opnieuw zeer druk hebben om ons te doen geloven dat die dag de Aarde zal vergaan. Die dag zal planetoïde 324 Bamberga namelijk langs de Aarde vliegen op een afstand van 120 miljoen kilometer. Echte reden tot paniek is totaal niet want deze afstand staat gelijk aan 0,81 maal de afstand tussen de Aarde en de Zon.

Planetoïde 324 Bamberga is een grote planetoïde die deel uitmaakt van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Het hemelobject, dat een doorsnede heeft van 230 kilometer, werd 25 februari 1892 ontdekt door de Tsjechisch-Oostenrijkse astronoom Johann Palisa in Wenen en draait één keer om de 4,3 jaar om de Zon in een zeer sterk ellipsvormige baan. De steenklomp werd genoemd naar de stad 'Bamberg' in Beieren. Door zijn spectraalanalyse wordt deze planetoïde ingedeeld bij de C-type planetoïden, wat betekent dat dit object een relatief laag albedo heeft en een donker oppervlak. Ondanks het feit dat deze planetoïde op een veilige afstand van 120 miljoen kilometer langs de Aarde vliegt, is dit voor sterrenkundigen 'vrij dicht'. Uitzonderlijk is dit totaal niet aangezien tal van andere planetoïden soms veel dichterbij komen tot zelfs de baan van de Maan om de Aarde.

Door zijn 'scheervlucht' langs de Aarde op vrijdag 13 september zal planetoïde 324 Bamberga een helderheid hebben van magnitude 8,1 waardoor dit object zichtbaar is met amateur-telescopen. De planetoïde zal zich op dat moment in de kop van het sterrenbeeld Vissen bevinden, boven de oostelijke horizon. Voor amateur-astronomen is het in elk geval de ultieme kans om deze planetoïde nog eens waar te nemen aangezien het pas zal duren tot 2035 eer we het object opnieuw kunnen zien. 

324 Bamberga

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1982

Het gebeurde toen

Na meer dan zes jaar onderzoek wordt de succesvolle Europese Cos-B ruimtemissie stopgezet. Cos-B was de eerste satelliet van de European Space Research Organisation (ESRO) om bronnen van gammastraling in het heelal waar te nemen. Aan de hand van data afkomstig van deze satelliet werd de 2CG Catalogue opgesteld met daarin onder andere 25 bronnen van gammastraling en een kaart van de Melkweg. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken