De waargenomen lichtflits op de Maan
Foto: José Madiedo / MIDAS

Een Spaanse astronoom is op 11 september 2013 getuige geweest van een uniek fenomeen. Zo zag José Madiedo van de universiteit van Huelva op die dag een rotsblok inslaan op het oppervlak van de Maan. De inslag vond plaats in het Mare Nubium gebied op de Maan en werd gefilmd door een videocamera. 

Astronoom José Madiedo bestudeerde op 11 september 2013 de Maan en zag plots, omstreeks 21u07 Belgische tijd, een heldere lichtflits opduiken in het Mare Nubium gebied. Dit is een met lava gevuld basin op de Maan. De heldere flits duurde maar liefst acht seconden en werd veroorzaakt door een rotsblok die met hoge snelheid insloeg op het Maanoppervlak. De rotsblok zou ongeveer 400 kilogram zwaar zijn geweest en sloeg met een snelheid van ongeveer 61 000 kilometer per uur in op de Maan. De inslag creëerde een nieuwe krater die een diameter heeft ongeveer veertig meter. De lichtflits die werd veroorzaakt door de impact was heel kort net zo helder als de Poolster wat wil zeggen dat deze zichtbaar moet zijn geweest vanop Aarde. Doordat de Maan geen dampkring heeft, komen ook kleine hemellichamen zoals planetoïden in botsing met het Maanoppervlak. Indien deze ruimtesteen richting Aarde was gevlogen, had deze nooit het aardoppervlak bereikt doordat de steen zou zijn verbrand in de atmosfeer van onze planeet. Hieronder kan u het filmpje bekijken van de rotsblok die insloeg op het Maanoppervlak. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken